Як видалити рубець на лобі після травм, аварій (ДТП), операцій, опіків, вугрової хвороби та вітрянки? Фото до та після

Видалення рубців та шрамів на обличчі. Частина 1

Які види рубців утворюються на лобі?

Після травм, аварій (ДТП), операцій, опіків, вугрової хвороби та вітрянки на лобі можуть утворюватися як гіпертрофічні, так і атрофічні рубці. Рубці на лобі після опіків, як правило, височіють над поверхнею шкіри – гіпертрофічні рубці. Рубці на лобі після травм, аварій (ДТП), вугрової хвороби та вітрянки западають нижче за рівень шкіри – атрофічні рубці. Видалити шрам на лобі означає вирівняти його до рівня навколишньої шкіри, і зробити рубець нормотрофічним (Фото 1-1а). При атрофічних рубцях на лобі необхідно витягувати дно шраму до поверхні шкіри, а при гіпертрофічних, навпаки, садити рубець і вирівнювати з навколишньою шкірою. Таким чином, ми можемо зробити шрам на лобі практично непомітним, поки рубець свіжий.

Фото 1. Свіжий атрофічний рубець на лобі після травми на скроні

svizhyy-atrofichnyy-rubetsʹ-na-skroni-pislya-travmy

Фото 1а. Свіжий атрофічний рубець на лобі після травми на скроні (фрагмент)

svizhyy-atrofichnyy-rubetsʹ-pislya-travmy-na-skroni

Видалення рубців на лобі після травм та операцій

Видалити рубець на лобі після травми, аварії (ДТП), операції можна практично повністю. Але є дві умови. Перше: рубець на лобі повинен бути свіжим – не старше шести місяців. Друге: рубець має бути не строго вертикальним, а спрямованим під кутом до горизонталі. При вертикальному рубці розсічені колагенові волокна не можуть зрости ідеально стик у стик. Тому вертикальний рубець буде помітним. Чим гостріший кут між шрамом і горизонталлю, тим рубець на лобі буде менш помітним.

Фото 2. Видалення рубця на лобі після операції

vydalennya-rubtsiv-na-lobi-pislya-operatsiy

Фото 2. Діагональний рубець на лобі після операції розташований під гострим кутом. Після лікування ледь помітна світла смужка, позбавлена пігменту. Можна констатувати, що видалити рубець на лобі можливо майже повністю.

Фото 3. Рубець на лобі після травми

rubetsʹ-na-lobi-pislya-travmy

Фото 3. Рубець на лобі після травми оцінюється як атрофічний: дно рубця знаходиться нижче за рівень шкіри, розходження країв рубця до 4 мм. Після першої процедури краї шраму звузилися, дно підтягнулося до поверхні шкіри. Проте видалити рубець на лобі не вдасться, т.к. колагенові волокна були перетнуті майже під прямим кутом.

Видалення рубців на лобі після аварій (ДТП)

Фото 4. Видалення рубців на лобі після аварії (ДТП)

vyluchennya-rubtsiv-na-lobi-pislya-avariyi

Фото 4. Лікувати рубці на лобі після аварії (ДТП) почали відразу ж після видалення шовного матеріалу. Лікування тривало протягом 5 місяців із частотою 1 раз на місяць (5 процедур). Рельєф рубців вирівнявся, але лінію розриву колагенових волокон видалити не вдасться, оскільки рубець майже вертикальний.

Фото 5. Множинні рубці на лобі після аварії (ДТП)

vyluchennya-rubtsiv-na-lobi-pislya-avariyi-dtp

Фото 5. Множинні рубці на лобі після аварії були переважно атрофічні. Відразу після відпадання скоринок почалося лікування рубців і тривало протягом 4-х місяців. За цей період було зроблено чотири процедури, які дозволили видалити рубці на лобі після ДТП повністю. Залишаються лише невеликі сліди від рубців, які зникнуть самі собою з часом.

Рубці на лобі у дітей

Рубець на лобі у дитини в більшості випадків це результат травми об кут столу, край ванни або падіння на сходинку. Незважаючи на хорошу регенерацію шкіри у дітей, рубець на лобі у дитини може залишитись на все життя. Тому часто недостатньо застосування тільки гелів від рубців. Часом бувають необхідні малоінвазивні процедури (НЕ ЛАЗЕР!) (Фото. 6-7)

Фото 6. Свіжий атрофічний рубець на лобі у дитини після падіння

rubetsʹ-na-lobi-u-dytyny-pislya-padinnya

Фото 6. Атрофічний рубець на лобі у дитини утворився внаслідок падіння (фото зліва). Через 1 місяць після першої процедури та домашнього догляду дно рубця підтягнулося до поверхні шкіри (фото у центрі). Після другої процедури дно фіксоване на рівні шкіри, краї рубця розтушовувалися, розміри значно зменшилися, почервоніння практично пішло (фото праворуч). Все лікування зайняло 2 місяці.

Фото 7. Свіжий рубець на лобі у дитини після травми

rubetsʹ-na-lobi-u-dytyny-pislya-travmy

Фото 7. Подібні садна у дітей на лобі зустрічаються досить часто. Іноді мами самі випадково чіпляють ніжну шкіру дитини нігтем. Рубці на лобі у дітей часто з’являються внаслідок котячих подряпин. Це – друга причина. Третя – гілки дерев. В даному випадку рубець на лобі дитини неглибокий (фото зліва), хірурги не вшивають такі рубці. Тому подібні садна залишаються без належної уваги та лікування. І тоді рубець може залишитися на все життя. Через 2 місяці після першої процедури помітно зменшення глибини та згладжування контурів шраму (фото у центрі). За півроку на місці рубця залишилася невелика пігментація, яка зникла сама по собі через 2 місяці.

Рубці на лобі у дітей після вітрянки (вітряної віспи)

Фото 8. Рубці на лобі у дитини після вітрянки (вітряної віспи). Фото до та після лікування

rubets-na-lbu-u-rebenka-posle-vetryanki-1024x372

Фото 8. Видалити рубці на лобі у дитини після вітрянки (вітряної віспи) надзвичайно складно з двох причин. Перша – вірус «роз’їдає» не лише колагенові волокна шкіри, а й убиває клітини (фібробласти), які синтезують цей колаген. Таким чином, виникає проблема із синтезом нового колагену. Друга причина з якої складно видалити рубець на лобі після вітрянки – це відсутність підшкірного жиру. Рубці на лобі після вітрянки потрібно починати лікувати, відразу ж, як тільки відпали скоринки. Тоді ще є шанс підтягнути та покращити їх. За півроку-рік зробити це практично неможливо без операції.

Чи можливо видалити рубець на лобі лазером?

Видалити свіжий рубець на лобі лазером навряд чи вдасться, але нашкодити лазер може. При видаленні рубців на лобі аблятивним лазером відбувається опік країв рубця. Як результат, у зоні лазерної обробки розвивається сполучна тканина (НЕ КОЛАГЕНОВА, а фіброзна!). Після спроби видалити рубець лазером інші методи стають неефективними саме за рахунок утворення фіброзу. Для лікування та видалення свіжих рубців на лобі існують альтернативні, не лазерні методи. Видалення старих рубців на лобі лазером може дати прийнятний результат.